הועדה תשיב היטל השבחה בתוספת ריבית פיגורים.
אחת הסוגיות המשמעותיות בכל הנוגע להיטל השבחה – עניינה ריבית פיגורים בהיטל השבחה.
סוגיה זו של ריבית פיגורים בהיטל השבחה, היא סוגיה סבוכה, אשר ניתנו בה לא אחת פסיקות סותרות וכאשר קיימת מחלוקת ביחס לשאלה מהי הריבית שיש לחייב את הרשות כאשר היא משיבה היטל השבחה אשר נגבה ביתר.
בפסק דין של בית המשפט המחוזי בלוד, וביחס ללקוחה שמשרדנו מלווה כ- 4 שנים, פסק כבוד השופט סטולר, כי הועדה המרחבית, תשיב היטל השבחה שנגבה ביתר בתוספת ריבית פיגורים, בהתאם לחוק הרשויות המקומיות ריבית והפרשי הצמדה – עת"מ 39089-12-15.
מדובר בפסק דין משמעותי, אשר עניינו באופן השבת כספי תשלום היטל השבחה, אשר נגבה ביתר. נכון להיום קיימת מחלוקת בפסיקה, באשר לאופן השבת הכספים במקרה של תשלומי היטל השבחה שנגבו ביתר.
בחלק מפסקי הדין, נקבע כי יש להשיב את היטל ההשבחה, בתוספת ריבית עונשית מכוח חוק הרשויות המקומיות האמור, ששיעורה 6% לשנה (0.5% לחודש). מאידך, ישנם פסק דין רבים, אשר קבעו כי החזר של היטל השבחה בעקבות הליכים משפטיים, ייערך בתוספת הצמדה וריבית מכוח חוק פסיקת ריבית והצמדה, כאשר רק במקרה של איחור מעל 30 הימים מהחלטה ו/או פסק דין, יתווספו להחזר ריביות עונשיות כאמור.
הפסיקה האחרונה, היא הפסיקה הרווחת בעת האחרונה, כאשר טרם ניתנה הכרעה של בית המשפט העליון בסוגיה.
לאור עובדה זו, פסק דינו של כבוד השופט סטולר, הוא ללא ספק משב רוח רענן, ויכול לספק מעט נחמה בהנמקה שניתנה בפסק הדין וזאת ביחס לטעמים, מדוע יש לחייב את הרשות להשיב את כספי היטל ההשבחה, אשר נגבו ביתר, בתוספת ריבית מכוח חוק הרשויות המקומיות. ובמילותיו של כבוד השופט סטולר:"
העותרת שילמה את היטל ההשבחה למרות שהיא סברה ששיעורו גבוה מידי. העותרת עשתה כן בשל החשש שאם בסופו של יום יקבע כי הדין עם המשיבה, כי אז יתווסף להיטל ריבית פיגורים עונשית בהתאם לסעיף 2 הנ"ל. סיכון זה צריך להיות הדדי. דהיינו – גם המשיבה צריכה לדעת שככל שבסופו של יום יקבע כי שומתה היתה מוגזמת , עליה להשיב את הכספים עם אותה ריבית פיגורים, שאם לא נאמר כן, לא תהיה כל מוטיבציה לרשות להשיב כספים לנישומים."
בסופו של יום, המחלוקת הפסיקתית נותרת כפי שהיתה, וככל הנראה סוגיה זו תמתין להכרעת בית המשפט העליון בבוא היום.