היטל השבחה בתל אביב – עררי רובע 3 ו-4 הסוף?
- היטל השבחה בתל אביב תמיד היה סוגיה מאתגרת, אך משנת 2018, החלה הועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב (למעשה עיריית תל אביב, על אף שמדובר בישויות משפטיות שונות), לגבות היטלי השבחה מכוח תוכניות הרובעים שאושרו למתן תוקף:
- תוכנית רובע 3 – תא/3616א.
- תוכנית רובע 4 – תא/3729א.
- מדובר בתוכנוית שאושרו למתן תוקף בשנת 2018 ולמעשה מהוות מעין "תוכנויות בת" של תמ"א 38. תוכניות אלו אימצו, הכשירו והבהירו את מדיניות הועדה המקומית ועיריית תל אביב, בכל הנוגע להתחדשות עירונית וחיזוק מבנים בתחום הרובעים.
- במאמר מוסגר ולהשלמת הרקע הנורמטיבי – סעיף 23 לתמ"א 38 מאפשר לרשות מקומית במקרים מיוחדים, ובפרט "תנאים ייחודיים" של ישוב מסוים (כנוסח הסעיף בתמ"א), ליצור תוכנית מפורטת מכוח תמ"א 38, אשר תפקידה להתאים את הוראות התמ"א ליישוב "המיוחד".
- בדרך זו הלכה עיריית תל אביב בתכנון תוכניות הרובעים, אשר מהוות כאמור אשרור תכנוני למדיניות הועדה המקומית לאורך השנים.
עיקר המחלוקת בכל הנוגע להיטל השבחה והחלטת ועדת הערר בנושא –
- בתמצית עיקר המחלוקת אשר המתינה להכרעה זה מספר שנים, בין נישומים בעיר וכן חלק משמעותי מהשמאים המכריעים, לבין הועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב, עוסקת בשאלת חיוב היטל השבחה בתל אביב מכוח תוכניות הרובעים ובשאלה האם יש לקחת בחשבון במצב הקודם את הזכויות מכוח תמ"א 38.
- במילם אחרות, עיקר המחלוקת עסק בשאלת המשמעות או הצורך להתייחס לתמ"א 38 במצב הקודם במסגרת שומות השבחה (בשים לב לוודאות או חוסר הוודאות ביחס לזכויות מכוח תמ"א 38 במצב הקודם) וזאת ביחס לתוכניות שנערכו מכוח סעיף 23 כאמור.
- לפני ימים בודדים (18.8.22) ניתנה החלטת ועדת הערר של תל אביב בעניין זה ולמעשה קבעה הכרעה אופרטיבית, אשר מנשה את כללי המשחק ומחייבת את השמאים המכריעים בסוגיה זו.
- ועדת הערר של מחוז תל אביב, קיבלה את עמדת הועדה המקומית בתל אביב וקבעה כי אין להתייחס לתמ"א 38 במצב הקודם וראו מההחלטה: "סוף דבר בהקשר זה, מסקנתו הינה כי אין לקחת בחשבון בשומת מצב קודם את תמ"א 38 ואת המדיניות שנקבעה ביחס לרובע 3".
- וזוהי למעשה כל התורה על רגל אחת בעקבות החלטת ועדת הערר.
- להחלטה זו כמובן השלכה משמעותית על כלל הכרעות השמאים המכריעים אשר כבר ניתנו וכן אלו שיינתנו ויש לראות כמה משמעותי יהיה השינוי בשומות המכריעות לאור עמדה זו.